bizneskoncesjaprzedsiębiorca

Jak zdobyć pozwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych? Gdzie złożyć wniosek? Ile to kosztuje?

Chcąc prowadzić sprzedaż napojów alkoholowych w Polsce należy uzyskać odpowiednie zezwolenie, zwane potocznie ,,koncesją”. Sprzedaż alkoholu bez wymaganych zezwoleń zagrożona jest karą grzywny, w określonych w ustawie przypadkach może wynieść do 500 000 zł.

Decydując się na sprzedaż napojów alkoholowych, należy złożyć określony wniosek do odpowiedniego organu. W zależności od tego, jaki alkohol zamierzamy sprzedawać i czy będzie to sprzedaż detaliczna, czy też hurtowa.

Zarówno w przypadku sprzedaży hurtowej, jak i detalicznej, zezwolenie wydaje się odrębnie na określone rodzaje alkoholu:

  1. o zawartości do 4,5% alkoholu oraz na piwo;
  2. o zawartości powyżej 4,5% do 18% alkoholu, z wyjątkiem piwa;
  3. o zawartości powyżej 18% alkoholu.

Wobec powyższego należy pamiętać, iż chcąc prowadzić sprzedaż wszystkich tych rodzajów napojów alkoholowych (np. piwo, wino, wódka), należy wystąpić o wydanie odrębnego zezwolenia na każdy z nich. W praktyce wzory wniosków zawierają te trzy wskazane wyżej kategorie, a przedsiębiorca jedynie oznacza we wniosku o wydanie jakiego zezwolenia się ubiega.

W przypadku sprzedaży hurtowej wniosek należy złożyć, bądź do marszałka województwa, w przypadku napojów alkoholowych o zwartości alkoholu do 18 %, bądź do ministra właściwego do spraw gospodarki, w przypadku napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 18%.

Natomiast w sprzedaży detalicznej wniosek należy złożyć do wójta, burmistrza, prezydenta miasta, bez względu na rodzaj alkoholu wprowadzanego do sprzedaży. W przypadku sprzedaży detalicznej, we wniosku należy wskazać czy sprzedawany alkohol będzie spożywany na miejscu (gastronomia) czy też poza miejscem sprzedaży (sklep).

Miejsce złożenia wniosku powinno być zgodne z lokalizacją punktu sprzedaży. Przykładowo przedsiębiorca – restaurator z Krakowa, chcąc sprzedawać alkohol w lokalu, który otwiera w Warszawie, powinien złożyć wniosek do Prezydenta m. st. Warszawy.

Powyższe istotne jest z uwagi na to, iż ustawa z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, nakłada na gminę obowiązek określenia maksymalnej liczby wydawanych zezwoleń na prowadzenie sprzedaży każdego z rodzajów napojów alkoholowych (do 4,5 % w tym piwa, powyżej 4,5 % do 18% z wyjątkiem piwa, powyżej 18%), jak również określa limity zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych spożywanych w miejscu sprzedaży oraz poza punktem sprzedaży. Określenie limitów wydawanych zezwoleń ustalane jest w drodze uchwały.

Podobnie w drodze uchwały gmina, ustala zasady usytuowania miejsc sprzedaży i podawania alkoholu. Przykładowo może to być określona minimalna odległość od miejsc kultu religijnego, lub też szkół czy przedszkoli.

Wniosek o wydanie zezwolenia na hurtową sprzedaż napojów alkoholowych powinien zawierać:

  1. oznaczenie przedsiębiorcy;
  2. siedzibę i adres przedsiębiorcy;
  3. numer w Krajowym Rejestrze Sądowym, o ile przedsiębiorca taki numer posiada, oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP);
  4. adresy magazynów stacjonarnych dostosowanych do przechowywania napojów alkoholowych, o ile przedsiębiorca z takich magazynów korzysta;
  5. wnioskowany limit (limit dla zezwoleń na sprzedaż hurtową napojów alkoholowych powyżej 18% alkoholu wynosi minimum 250 tys. litrów 100% alkoholu rocznie);
  6. wnioskowany termin ważności zezwolenia (napoje alkoholowe do 18% zawartości alkoholu – termin ważności zezwolenia nie dłużej niż 2 lata, napoje alkoholowe powyżej 18% zawartości alkoholu – termin ważności zezwolenia nie dłużej niż rok);
  7. oświadczenie o posiadaniu tytułu prawnego do korzystania z nieruchomości w celach przechowywania napojów alkoholowych, których adresy zawarte są we wniosku zgodnie z pkt 4.

Wniosek o wydanie zezwolenia na detaliczną sprzedaż napojów alkoholowych powinien zawierać:

  1. oznaczenie rodzaju zezwolenia;
  2. oznaczenie przedsiębiorcy, jego siedzibę i adres, w przypadku ustanowienia pełnomocników ich imiona, nazwiska i adres zamieszkania;
  3. numer w rejestrze przedsiębiorców w Krajowym Rejestrze Sądowym, o ile przedsiębiorca taki numer posiada, oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP);
  4. przedmiot działalności gospodarczej;
  5. adres punktu sprzedaży;
  6. adres punktu składowania napojów alkoholowych (magazynu dystrybucyjnego);
  7. do wniosku o wydanie zezwolenia należy dołączyć następujące dokumenty:
    • dokument potwierdzający tytuł prawny wnioskodawcy do lokalu stanowiącego punkt sprzedaży napojów alkoholowych;
    • zgodę właściciela, użytkownika, zarządcy lub administratora budynku, jeżeli punkt sprzedaży będzie zlokalizowany w budynku mieszkalnym wielorodzinnym;
    • decyzję właściwego państwowego inspektora sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu.

Wydanie zezwolenia na sprzedaż alkoholu wymaga wniesienia również stosownych opłat.

W przypadku sprzedaży hurtowej napojów alkoholowych opłata za wydanie zezwolenia dla przedsiębiorców występujących po raz pierwszy o wydanie zezwolenia oraz dla tych, których wartość sprzedaży w roku poprzedzającym wygaśnięcie zezwolenia nie przekroczyła 100 000 zł, wynosi 4000 zł. Kolejne opłaty są uzależnione od wartości sprzedanego alkoholu w roku poprzednim.

Za wydanie zezwolenia na sprzedaż detaliczną napojów alkoholowych opłaty wynoszą dla przedsiębiorców występujących po raz pierwszy o wydanie zezwolenia:

  1. 525 zł na sprzedaż napojów zawierających do 4,5% alkoholu oraz piwa;
  2. 525 zł na sprzedaż napojów zawierających powyżej 4,5% do 18% alkoholu, z wyjątkiem piwa;
  3. 2100 zł na sprzedaż napojów zawierających powyżej 18% alkoholu.

Opłaty te powinny być wnoszone na rachunek gminy w każdym roku kalendarzowym objętym zezwoleniem w trzech równych ratach w terminach do 31 stycznia, 31 maja i 30 września danego roku kalendarzowego lub jednorazowo w terminie do 31 stycznia danego roku kalendarzowego. Opłaty dla przedsiębiorców występujących po raz kolejny o wydanie zezwolenia na sprzedaż alkoholu, uzależnione są od wartości sprzedaży alkoholu w roku poprzednim.

Zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych jest zezwoleniem okresowym.

Okres na korzystanie z zezwolenia na sprzedaż hurtową alkoholu, wynosi:

  • nie dłużej niż 2 lata w przypadku sprzedaży napojów alkoholowych do 18 % alkoholu;
  • nie dłużej niż rok w przypadku sprzedaży napojów alkoholowych powyżej 18% alkoholu.

Okres na korzystanie z zezwolenia na sprzedaż detaliczną alkoholu, wynosi:

  • nie krócej niż 4 lata w przypadku sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży (gastronomia);
  • nie krócej niż 2 lata w przypadku sprzedaży napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży. 

Przedłużenie ,,koncesji” wymaga złożenia kolejnego wniosku z odpowiednim wyprzedzeniem, tak by nie utracić możliwości kontynuowania tej sprzedaży. Również w przypadku kolejnych ,,koncesji” opłaty za korzystanie z zezwoleń naliczane są w zależności od ilości sprzedanego alkoholu w roku poprzednim.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *